Aloittelijan vinkit ensimmäiselle vaellukselle

Pitkä riippusilta, jossa alla virtaa joki

Tässä ovat aloittelijan vinkit ensimmäiselle vaellukselle. Vaikka nuoruudessa partioharrastuksen kautta vaellukset tulivat tutuiksi, en aikuisiällä ollut käynyt pidemmillä vaelluksilla. Päivän pituiset retket luontoon olivat tuttuja, mutta ensimmäisen useamman yön vaellukseni tein toissa kesänä Karhunkierroksella mieheni kanssa. Valmistautuessamme vaellukseen, luimme muiden vaeltajien vinkkejä, ja ajattelin jakaa myös omat kokemukseni ja huomioni – aloittelijalta aloittelijalle.

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Karhunkierros oli mielestäni oivallinen kohde aloittelijalle. Reitti oli selkeästi merkitty, ja taukopaikkoja, telttapaikkoineen, laavuineen ja autiotupineen, oli hyvien välimatkojen päässä. Niissä oli myös hyvät fasiliteetit, kuten kuivakäymälät ja tulentekopaikat, jotka helpottivat elämää. Karhunkierroksen varrella sijaitsee myös joitain palveluita, kuten Oulangan luontokeskus, jossa on alueen infon lisäksi ravintola ja kahvio. Tämä oli mukava paikka pienelle tauolle ja aterialle vaelluksen varrella. Iso karhunkierros myös ohittaa pienen karhunkierroksen, jonka varrelta Myllykosken lähettyviltä löytyy Basecamp Oulanka *Mainoslinkki Trivago*, jossa on hotelli ja kahvio.

Aloittelijan vinkit ensimmäiselle vaellukselle

1. Reitin suunnittelu ja kulkuajat

Pitkospuut suon päällä

Tutustu reittiin etukäteen: Lue reittikuvauksia ja selvitä viitteelliset kulkuaikataulut. Näin voit arvioida, kuinka kauan matka kestää ja mitä tarvitset mukaan. Muista, että maastossa eteneminen, varsinkin painavan rinkan kanssa, on usein paljon hitaampaa kuin normaali kävely tiellä, joten suunnittele matka realistisesti, ottaen huomioon omat voimat ja lepotauot. 

Vaikka olin treenannut ennen vaellusta suhteellisen paljon, pitkät päivät kyllä väsyttivät. Kannattaa varata muutama lisäpäivä, jos joku päivä ei etene suunnitellusti tai jos haluaa vain nauttia lisää luonnon rauhasta. Meillä loma jatkui vielä suunnitellun kulkuajan päätteeksi ja oli kyllä mukava tietää, ettei tarvitse kiirehtiä ja, että vaelluksen jälkeen jäisi myös aikaa palautua, ennen töihin paluuta. 

2. Varusteet

Rinkka selässä tunturin huipulla

Panosta hyviin varusteisiin. Vedenkestävät vaatteet ja teltta ovat olennaisia, sillä märissä tavaroissa on ikävä olla. Panosta myös kevyeen ja mukavaan makuualustaan ja makuupussiin, hyvien unien takeeksi. Hyvä rinkka, jota on mukava kantaa, on myös tärkeä. Miehelläni oli hieman huono rinkka, jonka säätömahdollisuudet olivat rajalliset, ja se näkyi muutamina irvistyksinä ja kipuna hartioissa.

Vaatteet. Ota mukaan riittävästi vaihteleviin sääolosuhteisiin sopivia vaatteita, mutta muista, että kaikki pitää kantaa mukana, joten harkitse tarkasti, mitä otat mukaan. Itse pidin siitä, että pitkähihaisissa ja housujen sivuissa oli vetoketjut, jolloin sain tarvittaessa tuuletettua, jos tuli lämmin.

Keveys on kaiken kaikkiaan tärkeää. Rinkka painaa paljon, kun sitä kantaa koko päivän. Suosi kevyitä varusteita, sillä paino tulee nopeasti huomattavaksi pitkällä vaelluksella. Kevyet varusteet yleensä maksavat enemmän, mutta ymmärrämme nyt hyvin niiden arvon.

Hyvät kengät ovat kaiken lähtökohta. Varmista, että kengät ovat tukevat ja eivät lonksu, mutta jättävät kuitenkin tilaa jalkojen turpoamiselle. On myös hyvin tärkeää sisään ajaa kengät kunnolla ennen vaellusta, jotta jalat ovat tottuneet kenkiin, eivätkä hankaumat tai kolotukset pääse pilaamaan hyvää vaellustunnelmaa. Kevyet sandaalit tai crocsit kannattaa ottaa mukaan. Oli ihanaa päivän jälkeen laittaa hetkeksi toiset tossut jalkaan ja peseytyessä ei haitannut, vaikka ne vähän kastui.

Sukissakin on eroja. Itse huomasin, että sukilla oli suuri vaikutus siihen, miten jalat viihtyivät kengissä. Minulla on erittäin herkät jalat, ja toiset sukat aiheuttivat hankaumia. Kannattaa siis miettiä tätäkin aspektia. 

* Mainoslinkki Halti * Kurkkaa Haltin vaellusvarusteet alta.

3. Ruoka ja juoma

Vaellusruokaa ja trangia

Varaa riittävästi ruokaa, mutta vältä turhaa painoa. Omasta kokemuksesta sanoisin, että on hyvä panostaa kevyisiin valmiisiin vaellusruokiin. Vaikka hinta saattaa olla hieman korkea, koimme ruoat ravitseviksi ja helpoiksi sekä ennen kaikkea kevyiksi kantaa. Varaa myös energiapitoisia välipaloja, joita voi syödä aterioiden välillä. Energiaa kuluu vaelluksella yllättävän paljon! 

Hyvä vinkki, jonka saimme oli, että voi säilyy käyttökelpoisena myös jääkaapin ulkopuolella useampia päiviä, kunhan se ei ole suorassa auringonpaisteessa. Illalla ruisleipä voilla, nuotion äärellä, oli niin herkullista!

Trangia ja oma kaasu helpottavat syömistä. Vaikka reitin varrella oli useita nuotiopaikkoja, Trangialla ja omalla kaasupolttimella söimme milloin ja missä tahansa. Nälkä saattaa yllättää ja metsäpalovaroituksen aikana tulenteko voi myös olla kiellettyä.

Suodattava juomapullo/-pussi oli kätevä. Suodattimella varustettu juomapullo/-pussi vähentää tarvetta keittää juomavettä, ja voit ottaa vettä luottavaisemmin mielin. Varasuodatin voi kuitenkin olla tarpeen, jos toinen menee tukkoon, meillä kävi näin ja tukoksen avaaminen oli hieman hankalaa. Vaikka luonnosta voi löytää kirkkaita virtaavia vesiä, joiden pitäisi yleensä olla juomakelpoisia, täsmällistä laatua on kuitenkin vaikea arvioida. Muista myös tutustua, mistä reitin varrelta löytyy juomakelpoista vettä.

4. Teknologia ja yhteydenpito

Kipuamassa tunturin rinnettä ylös tunturiin

Ole vapaasti offline! Muista, että matkapuhelinverkko ei välttämättä toimi vaelluksella. Siksi on hyvä ottaa reittiohjeet mukaasi, esimerkiksi kartan ja kompassin muodossa, erityisesti jos reitti ei ole täysin selkeästi merkitty. Jos kuitenkin yhteys pitää saada, korkella kenttää oli usein paremmin.

Muista myös päästää teknologiasta irti. Oli virkistävää huomata, kun mobiiliverkko ei juuri toiminut, että puhelimen hapuilu ja kaipaaminen hävisi aika nopeasti. Sosiaalisen median selailu ja yhteyksien pito saivat väistyä hetkessä elämisen tieltä ja se tuntui hyvältä. Puhelin jäi pääasiassa taskuun – paitsi tietysti kuvia varten. 

Halusimme kuitenkin varmistaa, että ainakin toisessa puhelimessa olisi virtaa hätätilanteiden varalta. On hyvä tiedostaa, että akku saattaa loppua. Meillä oli mukana yksi varavirtalähde, ja ostimme lisäksi pienen aurinkopaneelin, jolla pystyimme lataamaan sitä. Kiinnitimme paneelin rinkkaan päivän ajaksi, jolloin varavirtalähde latautui tarpeeksi. Lisäksi ainakin yhdellä laavulla tuli vastaan aurinkoenergialla toimiva pistorasia.

Kerro läheisille, että olet vaelluksella. Ilmoita läheisillesi etukäteen, että olet vaelluksella etkä välttämättä ole aina tavoitettavissa. Läheisemme olivat hieman huolissaan, kun emme olleet yhteydessä ensimmäisenä iltana. Nykyisin yhteydenpito on niin helppoa, että pienikin radiohiljaisuus saattaa herättää ihmetystä. Kenttää ei vaan ollut, joten viestit eivät menneet perille.

5. Turvallisuus ja hyvinvointi

Kaunis näkymä vaelluksella

Lumocare retkeilijan ensiapupakkaus

Varaudu haavereihin ja hankaumiin. Vaikka kengät olisivatkin hyvät, pitkä vaellus voi silti kuluttaa jalkoja, muista siis varata hankauslaastareita. Ainakin itselle hankaumat ovat erittäin epämiellyttäviä ja laastareille oli kyllä käyttöä. On hyvä ottaa mukaan myös pieni ensiapupakkaus ja särkylääkkeitä, ihan vaan kaiken varalle.

Kurkkaa tästä Retkeilijän ensiapupakkaus.  *Mainoslinkki Apteekki 360*

Lataa 112 sovellus. Hädän sattuessa sovellus pystyy välittämään hätäkeskukselle sijaintisi älypuhelimen GPS-paikannustoiminnon avulla.

Muista pitää taukoja ja tankata. Huomasin, että jos etapit venyivät pitkiksi, emmekä pysähtyneet tarpeeksi usein syömään, energiat alkoivat laskea ja eteneminen tuntui vaivalloiselta. Pieni tauko piristi kummasti ja ruoka nosti vireystasoa huomattavasti.

6. Majoitus ja teltan käyttö

Teltta järven jäljellä

Telttahommat haltuun. Jos teltan kasaaminen ei ole tuttua, harjoittele sitä etukäteen. Näin sitä ei tarvitse opetella väsyneenä ensimmäisen etapin jälkeen. Väsyneenä on kiva päästä nopeasti lepäämään. Kiinnitä myös huomiota paikkaan, mihin teltan pystytät. Yksi ilta laitoimme telttamme ikävästi rinteeseen ja se hieman vaikeutti rentoutumista. Siinä hetkessä toivoi, että paikkaan olisi kiinnittänyt hieman enemmän huomiota.

Itse emme yöpyneet autiotuvissa, vaan viihdyimme aina omassa teltassamme. Huomasimme kuitenkin, että reitillä oli monia, jotka yöpyivät autiotuvissa. Varsinkin lomakausilla niissä voinee olla tiivis tunnelma. Lisäksi autiotuvissa on usein käytäntö, että se joka on ensimmäiseksi tullut antaa tilaa viimeisimmäksi tulevalle.

7. Ympäristö ja luonto

Eläin polun päässä

Muut vaeltajat olivat myös ilahduttava osa vaellusta. Vaikka emme olekaan kaikkein suulaamasta päästä, kohtaamiset ja keskustelut muiden vaeltajien kanssa olivat mukavia ja piristäviä. Vaelluksella on myös jotenkin hauskaa se, että kaikki tervehtivät toisiaan! Lisäksi kuultiin juttua, että monilla vaeltajilla on lempinimet samaa aikaa reittiä kulkeville muille vaeltajille, jotka tulevat toisinaan vastaan. Näin kävi myös meille, oli mm. team pinkki ja dandy. 😀

Varaa mukaan roskapusseja. Sen minkä tuot jaksat myös kantaa pois, kuultiin sanottavan ja näinhän se on. On ihanaa nauttia puhtaasta luonnosta ja sen ylläpitäminen on jokaisen kulkijan vastuulla. Muista siis kantaa omat roskasi pois vaellukselta. Lisäksi rinkassa on kätevää pitää erillisissä roskapusseissa esimerkiksi likaantuneet vaatteet.

Nauti luonnosta! Älä unohda pysähtyä ja nauttia ympäröivästä luonnosta. Katsella maisemia, kuunnella ääniä, katsella lintuja ja muita eläimiä. Luonto on täynnä kauneutta, muista siis etenemisen ohessa pysähtyä imemään kaikki se kauneus, rauha ja tunnelma sisään.

Hyvää vaellusta! ⛺

Mielenkiintoiset tyyli-, kauneus- ja vapaa-ajan jutut yhdeltä sivustolta.