Vältä ihon palaminen | Näin suojaudut auringolta

Vältä ihon palaminen

Auringosta nauttiminen on ihanaa ja pieni päivetys näyttää aina hyvältä. Ihon palaminen ei kuitenkaan ole mukavaa eikä toivottavaa. Ihon palaminen lisää ihosyövän riskiä ja vanhentaa, veltostuttaa sekä paksuntaa ihoa (ja tätähän me emme halua!). Ruskettuminen itsessään on ihon puolustusmekanismi UV- eli ultraviolettisäteilyä vastaan. Mikäli et kuitenkaan halua istua koko kesää sisällä, muista nämä vinkit:

  1. Suojaudu vaatteilla ja päähineellä

Vaatteet ovat helppo keino pitää UV-säteily loitolla ihosta ja välttää ihon palaminen. Tiiviisti kudottu kangas suojaa luonnollisesti paremmin kuin ohut. Myös esimerkiksi kesän trendiasuste, leveälierinen hattu, on mitä loistavin keino suojata kasvot, päänahka sekä kaula ja niska kärventymiseltä. (Lukaise täältä lisää hattutrendeistä.)

  1. Käytä aurinkovoidetta

Käytä tarpeeksi runsaasti ja riittävän usein ja tarpeeksi korkeaa suojakerrointa (SK eli SPF = Sun Protection Factor) välttääkseksi ihon palaminen. Lisää aurinkovoidetta aina uimisen, hikoilun ja peseytymisen jälkeen. Tarkista, että suojavoiteesi sisältää sekä UV-B- että UV-A-suojan. Kyseisten säteilyjen erona on säteilyn aallonpituus. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että UV-B-säteily tunkeutuu vain ihon pintaosiin, kun UV-A-säteily tunkeutuu ihon syvimpiin kerroksiin. UV-B:n vaikutuksesta pigmenttihiukkasten määrä ihossa kasvaa, iho palaa ja altistuu ihosyövälle. UV-A:n vaikutuksesta ihossa oleva pigmentti ruskettuu ja aiheuttaa ennenaikaista vanhenemista. Lisäksi myös UV-A-säteily voi edistää ihosyövän syntyä.


  1. Vältä aurinkoa kuumimpaan aikaan keskipäivällä

Kyllä, kuulostaa tylsältä, jos päivän kohokohta on mennä rannalle, mutta keskipäivän aikaan klo 11-15 aurinko on polttavimmillaan. Tuolloin UV-säteily on siis voimakkaimmillaan. Vietä esimerkiksi lomamatkallasi vaikkapa paikallisten tapaan siestaa ja nauti auringosta vasta tämän jälkeen. Miksei myös varjon alla voisi nautiskella lämmöstä ilman auringon paahtavaa kuumuutta? Varjossa suoralta auringon säteilyltä saa noin 50% UV-säteilystä. Yksi vaihtoehto on lisäksi viettää auringossa vain pieniä hetkiä kerrallaan, ei useita tunteja putkeen. Muista myös, että makuulla saat auringosta nelinkertaisen annoksen verrattuna siihen, että seisoisit.

  1. Suojaa myös silmäsi

Älä unohda käyttää aurinkolaseja ja muista tarkastaa, että ne myös tarjoavat silmillesi oikeasti laadukkaan suojan. UV 100% tai UV 400 kertovat, että lasit suodattavat UV-säteilyn kokonaan.


“Better safe than sorry” pätee myös auringon kanssa. Jos tiedät viettäväsi ulkona aikaa, miksi et laittaisi reilusti aurinkorasvaa ja vetäisi trendikästä hattua päähäsi, koska päivän päätteeksi punoittava ja kuumoitteleva iho ei kuitenkaan oikeasti tunnu kivalta. Ja pahintahan on se, että iho muistaa kaikki ne kerrat kun se on tullut palaneeksi. Tästä syystä lasten ja nuorten iho tulisi suojata erityisen huolellisesti. Jos ruskettunut iho on sinulle pääasia, tarjoavat itseruskettavat erittäin hyvän vaihtoehdon auringossa paahtumiselle. Tuotteet alkavat jo olla niin laadukkaita, ettei kamalia rajojakaan tarvitse pelätä. Toki auringosta pitää ja saa kesällä nauttia, mutta tärkeää on välttää ihon palaminen.

Ei kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Mielenkiintoiset tyyli-, kauneus- ja lifestylejutut yhdeltä sivustolta.