Sardinian matka, tässä kokemuksia! Sardinia on viehättävä Välimeren saari, joka hurmaa upeilla rannoillaan ja monipuolisella luonnollaan. Se on Italian toiseksi suurin saari Sisilian jälkeen ja tarjoaa sekä vilkkaita kaupunkeja että rauhallisia maisemia, mikä tekee siitä täydellisen kohteen niin aktiivilomailijoille kuin rentoutumista kaipaaville. Vaikka Sardinia on suosittu matkakohde, sieltä löytyy myös syrjäisempiä alueita, joissa voi nauttia luonnonrauhasta kaukana turistimassoista.
Lue myös Roadtrip Sardiniassa | Kokemuksia ja vinkkejä.
Artikkeli sisältää mainoslinkkejä.

Vaikka asuin Italiassa vuosia, en silloin päässyt vierailemaan Sardiniassa. Olin kuitenkin kuullut saaresta – ja erityisesti sen rannoista – pelkkää hyvää, joten Sardinian matka oli pitkään ollut yksi bucket list -kohteistani. Pandemian jälkeen ensimmäinen pidempi reissu mieheni kanssa suuntautui Italiaan, ja päätimme viettää siitä suurimman osan juuri Sardiniassa. Meidän oli vaikea valita, missä viettäisimme aikamme, joten päädyimme kiertämään saarta roadtrip-tyyliin – ja se osoittautui loistavaksi ratkaisuksi!
Meidän Sardinian matkan ajankohta sijoittui touko-/kesäkuun taitteeseen. Pelkäsimme hieman, ovatko vedet jo mukavan lämpimiä uimiseen, mutta pelko osoittautui turhaksi. Kyllä siis olivat! Ajankohta oli siinäkin mielessä hyvä, että se ei ole ihan korkeinta sesonkiaikaa, jolloin hinnat ovat ehkä hieman edullisempia ja majoituksissa on paremmin tilaa, verraten vilkkaimpaan turistikauteen. Suosituin ajankohta matkustaa Sardiniaan on varmasti heinä- ja elokuu. Elokuu on tunnetusti italialaisten lomakuukausi, joten silloin ulkomaalaisten turistien lisäksi on odotettavissa myös paljon paikallisia turisteja.
Sardinian matka – Saapuminen ja auton vuokraus

Saavuimme Sardiniaan laivalla Livornosta. Grimaldi Linesin laiva muistutti hieman Tallinnan risteilyaluksia, ja siellä oli muutamia kauppoja ja ravintoloita. Hyttimme oli pieni sisähytti, eikä siivoustaso ollut parhaimmillaan, mutta saimme silti levättyä hyvin yön yli kestävällä matkalla. Laiva lähti myöhään illalla ja saapui aikaisin aamulla Olbian satamaan. Tämä vaihtoehto oli kätevä, sillä vierailimme samalla reissulla myös manner-Italiassa. Sardiniaan pääsee myös lentäen Olbiaan, Cagliariin tai Algheroon, mikä on hyvä vaihtoehto, jos matkustaa vain Sardiniaan.

Olimme päättäneet jatkaa matkaa heti eteenpäin ja vuokrata auton, joka antaisi vapauden liikkua ilman aikataulupaineita. Sardiniassa kulkee junia ja busseja, mutta vuokra-auto tekee saaren tutkimisesta huomattavasti helpompaa varsinkin, kun halusimme vierailla useammissa paikoissa. Olimme varanneet auton Olbian lentokentältä, jossa oli laajempi ja edullisempi valikoima vuokra-autoja verrattuna satamaan. Satamasta lentokentälle pääsi sujuvasti paikallisbussilla. Jos mielessä on Sardinian matka kesäaikaan, kannattaa vuokra-auto varata hyvissä ajoin, sillä kysyntä on suurta.

Ensimmäinen etappi: Orgosolo & Santa Maria Navarrese
Ensimmäisen etappimme määränpää oli Baunei. Koska meillä oli hyvin aikaa ennen majapaikkaan kirjautumista, pysähdyimme matkalla Orgosolon kylässä, noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä. Orgosolo on tunnettu persoonallisista katumaalauksistaan, joita voi ihailla monilla kylän kaduilla. Teoksissa on sekä kantaaottavia että taiteellisempia elementtejä. Kylässä viettää mielellään muutaman tunnin ihastellen maalauksia ja kauniita kukkulanäkymiä. Poikkesimme myös lounaalle Su Guruttu -ravintolaan, jossa nautimme herkulliset pasta-annokset, ennen matkan jatkamista.

Matka jatkui mutkittelevia teitä pitkin kohti Baunein kylää. Vaikka vuoristotiet olivat paikoin hyvinkin mutkikkaita, olivat ne hyvässä kunnossa ja yleisesti ottaen tarpeeksi leveitä, ettei ajamista tarvinnut jännittää. Reilun tunnin ajomatkan päästä saavuimme Santa Maria Navarreseen, jossa rentouduimme hetken rannalla, ennen majapaikkaamme suuntaamista. Santa Maria Navarrese oli kivan oloinen, hieman suurempi rantakaupunki. Se olisi varmasti voinut olla myös hyvä tukikohta Oroseinlahden vierailuumme, mutta olimme lukeneet hyvää Bauneista ja varanneet näin majoituksen jo sieltä.

Baunei ja mieleenpainuva Sardinian itärannikko
Baunei on 480m. korkeudella sijaitseva sympaattinen kylä, josta aukeavat kauniit näkymät alas laaksoon ja merelle. Majapaikkamme B&B I cinque mori *mainoslinkki Trivago* oli hurmaava bed & breakfast, jonka omistajalle oli tärkeää, että vieraat viihtyisivät. Huoneita oli vain muutama, jokaisessa oma kylpyhuone ja persoonallisesti sisustettu makuuhuone. Omistaja järjesti myös joka aamulle upean ja monipuolisen aamiaisen, josta nautimme upeissa näköaloissa majapaikan terassilla.



Bauneissa vietimme neljä päivää, nauttien sen ympäristöstä löytyvästä upeasta luonnosta ja sitäkin hienoimmista rannoista. Golfo di Orosei on tunnettu toinen toistaan vaikuttavimmista, jylhien kallioiden ja kukkuloiden ympäröimistä rannoistaan. Monet rannat sijaitsevat kansallispuistossa ja niille pääseminen vaatii hieman vaivannäköä. Yhtenä päivänä patikoimme Cala Goloritzéen, joka oli kaiken vaivan arvoinen.


Toisena päivänä lähdimme koko päivän kestävälle Fuorirotta Charterin järjestämälle veneretkelle, jossa pääsimme useille rannoille ja tutustuimme myös tippukiviluolaan. Veneellä oli hyvin tilaa ja pysähdykset olivat sopivan pituisia. Lisäksi tarjolla oli aurinkovarjoja rannoille mukaan otettavaksi sekä herkullinen fregola-pasta-lounas merenelävillä. Suosittelemme tätä lämpimästi!




Luonnonrauhasta kaupungin sykkeeseen
Baunein jälkeen suuntasimme kohti Cagliaria, mutta päätimme poiketa matkalla Villasimiuksessa, jossa on kauniita maisemia ja upeita rantoja. Pysähdyimme Spiaggia di Porto Giunco -rannalla, jonka toisella puolella oli flamingojen asuttama lampi. Matkalla poikkesimme myös sattumalta pieneen kalaravintolaan, jossa söin yhden parhaista simpukkapastoista – harmikseni en kirjannut paikan nimeä ylös! Täytyy kuitenkin tässä yhteydessä todeta, että Sardiniassa lähes poikkeuksetta kaikki merenelävää sisältävät annokset olivat erinomaisia.

Cagliariin saavuimme iltapäivästä. Cagliari, Sardinian pääkaupunki, on suurin kaupunki saarella ja sijaitsee sen eteläosassa, Välimeren rannalla. Viihdyimme kaupungissa vain pari päivää, mutta tässäkin ajassa ehdimme hyvin tutustua kaupungin värikkääseen arkkitehtuuriin ja vilkkaaseen kaupunkielämään. Cagliarin vanhakaupunki kapeine kujineen ja vanhoine rakennuksineen kohoaa kukkulalle ja tarjoaa kauniit näkymät merelle ja kaupunkiin. Kaupungista löytyy myös roomalainen amfiteatteri ja pitkä Poetto-ranta. Kaupunki oli hyvä etappi matkalla, mutta kaipasimme hieman jo takaisin rauhallisempaan ympäristöön.



Sardinian matka jatkuu lounaaseen
Seuraava kohteemme oli pieni rantakaupunki Porto Pino saaren lounaisosassa, joka tunnetaan valkeista hiekkadyyneistään ja rauhallisesta tunnelmastaan – täydellinen paikka rentoutumiseen Cagliarin jälkeen! Dyynit olivat erityisen kauniit ja niistä sai nauttia hyvin omassa rauhassa, sillä ranta oli todella pitkä ja ihmiset jakautuivat sen varrelle hyvin. Rannalla oli myös muutamia ravintoloita, joissa nauttia ruokaa tai juomaa rantapäivän ohessa. Kannattaa tosin pitää kiinni hatusta ja aurinkovarjosta, sillä tuulenpuuskat voivat olla yllättävän voimakkaita!



Porto Pinosta matkamme jatkui kohti Sardinian lumoavaa länsirannikkoa – mutta siitä lisää seuraavassa postauksessa. Lue seuraava postaus klikkaamalla tästä!