Ragù alla bolognese -resepti | Perinteinen bolognalainen pastakastike

Italiassa asutut vuoden jättivät jälkeensä paitsi kokemuksia, myös rutkasti oppia italialaisesta keittiöstä. Asuin Emilia-Romagnan alueella, jossa ruokakulttuuri on vahva ja moninainen, tältä alueelta ovat saaneet alkunsa muun muassa Lasagne alla Bolognese, Tagliatelle al Ragù, Tortellini, Parmigiano-Reggiano ja tietty Parman kinkku. Ragù alla bolognese, joka Suomessa tunnetaan myös nimellä Bolognese-kastike, on perinteinen bolognalainen tomaattipohjainen pastakastike. Kastike on hyvin suosittu etenkin tagliatelle pastan kaverina ja sitä käytetään myös esimerkiksi lasagnen valmistuksessa.

Valmistusprosessi on itsessään melko yksinkertainen, mutta vaatii sitäkin enemmän aikaa. Perinteisesti kastikkeen annetaan hautua noin kolme tuntia. Kastikkeen hitaan hauduttamisen ansiosta maut ehtivät syventyä ja kehittyä. Kuulemani mukaan kaksi tuntia on vähimmäishaudutusaika ja toiset taas suosivat vielä useampia tunteja.


* Artikkeli sisältää mainoslinkkejä *




Ragù alla bolognese -reseptejä mahtaa olla yhtä monta kuin tekijöitäkin, mutta perusraaka-aineet ovat suhteellisen simppelit ja niistä olen kuullut vain pieniä variaatioita. Oma reseptini on muotoutunut tuntemieni ihmisten resepteistä ja vinkeistä sekä Suomessa saatavilla olevien raaka-aineiden perusteella. Toisinaan itsekin hieman varioin reseptiä, esimerkiksi lihan ja kasvisten määriä. Olen myös kehitellyt kasvisversion, sillä kasvisruoka on hyvää ja lähipiiristäkin löytyy kasvissyöjiä. Siinä liha korvataan Beyond Mince -proteiinivalmisteella.

Tässä siis Ragù alla bolognese -reseptini, olkaa hyvä. 🙂

Ragù alla bolognese -resepti

Mira
Ragù on mielestäni parhaimmillaan tagliatelle-tuorepastan kanssa tai lasagnen täytteenä, mutta sopii hyvin myös valmispastan kaveriksi.
Valmistelu 5 minutes
Kokkaus 35 minutes
Haudutus 3 hours
Kokonaisaika 3 hours 40 minutes
Annokset 6 - 8

Tarvikkeet

  • 1 Iso kattila
  • 1 Puinen kauha (Perinteisesti Ragùn sekoitukseen käytetään puista kauhaa, mutta myös muut kauhat käyvät)

Raaka-aineet
  

  • 400 g Naudan jauheliha
  • 400 g Sika-nauta jauheliha Jauhelihat saavat olla mieluiten rasvaisemmat versiot
  • 150 g Pekoni Italiassa käytän Pancettaa
  • 1000 g Paseerattu tomaatti
  • 1 rkl Tomaattipyree
  • 1 Iso sipuli
  • 100 g Varsiselleri
  • 100 g Porkkana
  • 50 g Voi
  • 1 dl Puna- tai valkoviini
  • 1 dl Punainen maito
  • Oliiviöljyä

Mausteet

  • Suola
  • Pippuri
  • Rosmariini Halutessasi

Työvaiheet
 

  • Ota lihat huoneenlämpöön.
  • Kuori ja pilko kaikki kasvikset (sipuli, varsiselleri ja porkkana) hyvin pieniksi paloiksi.
  • Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon loraus oliiviöljyä. 
  • Laita pilkotut kasvikset kattilaan ja kypsennä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Kasvisten ei kuulu ruskistua vaan pehmentyä ja kuullottua. Voit halutessasi lisätä hieman rosmariinia mausteeksi.
  • Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi ja lisää kasvisten joukkoon. Nosta lämpöä keskitasolle ja kypsennä kunnes pekoni on saanut hieman väriä.
  • Lisää jauhelihat. Ruskista keskilämmöllä noin 15 minuuttia säännöllisesti sekoittaen, tai kunnes lihasta irtoavat nesteet ovat haihtuneet. 
  • Nosta lämpö korkealle ja lisää viini. Sekoita ja anna alkoholin haihtua rauhassa. 
  • Mausta suolalla ja pippurilla. Mausteita saa laittaa reilusti, mutta niitä voi myös lisätä loppuvaiheessa.
  • Kun alkoholi on kokonaan haihtunut, lisää paseerattu tomaatti ja tomaattipyree. Huuhtele tölkit vedellä ja lisää kastikkeeseen noin muutama desi. Vettä olen itse laittanut alkuun vähemmän, ja lisännyt tarvittaessa, jottei kastikkeesta tule liian vetinen.
  • Kuumenna kiehuvaksi ja laske sitten heti lämpötila hyvin matalalle tasolle. Laita kansi päälle ja anna hautua noin 3 tuntia. Käy toisinaan sekoittamassa ja lisää tarvittaessa vettä, jos kastike näyttää kuivuvan liikaa. Valmiin kastikkeen tulisi olla täyteläinen, ei vetinen.
  • Lisää kypsennyksen lopuksi maito. Tämä ei ole pakollista, mutta perinteistä.
  • Tarkista suola ja lisää hieman pippuria.
  • Tarjoile pastan kanssa tai lasagnen täytteenä.

KASVISVERSIO

Kasvisversioon olen käyttänyt Beyond Minceä yhden paketin ja vähentänyt muiden aineiden määrää noin puolella. Kasviksia voi kuitenkin halutessaan laittaa hieman enemmän, sillä proteiinia on suhteessa vähemmän. Annoksia tulee 3-4.

Klikkaa tästä kattilat ja muut keittiötarvikkeet. *Mainoslinkki KitchenTime

Mielenkiintoiset tyyli-, kauneus- ja vapaa-ajan jutut yhdeltä sivustolta.