Mitä on viskoosi?

viskoosi

Mitä on viskoosi, kuuluu usein kysyttävän, kun vaatteiden materiaalimerkintöjä tutkitaan. Kyseessä on tekokuitu, eli ihmisen avulla syntynyt kuitu. Tarkemmin ottaen viskoosi on muuntokuitu, joka tuotetaan luonnosta peräisin olevasta selluloosasta. Tätä jälkimmäistä saadaan muun muassa puuvillalintteristä, jota syntyy sivutuotteena puuvillan valmistuksessa, sekä puusta ja myös esimerkiksi bambusta. Valmistusprosessissa selluloosasta saadaan erilaisten kemiallisten menetelmien kautta viskoosikuitua. Yhdysvalloissa viskoosi tunnetaan myös nimellä Raion.

Viskoosin ominaisuudet

Viskoosin ollessa peräisin luonnonmateriaaleista, se on hengittävää ja miellyttävän tuntuista iholla. Viskoosi imee hyvin kosteutta, tuntuu pehmeältä ja sileältä, toisinaan jopa silkkiseltä ja laskeutuu kauniisti. Lisäksi värien pysyvyys on tässä materiaalissa hyvä. Sitä käytetään muun muassa ohuissa t-paidoissa ja mekoissa yksinään tai elastaanin kanssa, mutta myös paksummissa paidoissa ja asusteissa sekoitteena muiden kuitujen kanssa. Huonojakin puolia on, viskoosi rypistyy helposti ja kankaan laadusta riippuen voi myös nyppyyntyä. Pesun aikana viskoosi saattaa myös kutistua ja muutenkin kosteana materiaali on herkkä vaurioille.

viskoosi

Viskoosin hoito

Viskoosi on yleisesti herkkä kuitu märkänä ja saattaa kutistua, minkä vuoksi pesuun kannattaa kiinnittää huomiota. Lue siis pesuohje huolellisesti ja käytä hellävaraisia menetelmiä puhdistuksessa. Kosteana kuitu myös muotoutuu helposti. Tätä voi käyttää apuna, jos tuotetta haluaa muotoilla, toisaalta ole varovainen, ettei tuote vaurioidu. Viskoosi ei siedä kovaa kuumuutta, joten silittäminen on syytä suorittaa matalassa lämpötilassa. Myöskään rumpukuivausta ei yleisesti suositella.Viskoosi, kemikaalit ja ympäristö

Vaikka täysin puhdas viskoosi onkin biohajoavaa, sen käyttö sekoitemateriaaleissa sekä valmistuksessa käytettyjen kemikaalien ja runsaan veden käytön vuoksi, viskoosi ei aina ole ympäristöystävällinen ja kemikaaliton valinta. Kuluttajaa varten on olemassa sertifikaatteja, kuten OEKO-TEX™, Standard 100, joka kertoo, ettei valmiissa tekstiilissä ole haitallisia kemikaaleja. Tämä on tietenkin hyvä kuluttajan kannalta, mutta ei sinänsä ota kantaa valmistusprosessin ympäristöystävällisyyteen.

Ympäristöystävällisyyteen vaikuttavat monet asiat, jotka lähtevät raaka-aineen, kuten puun, kasvatuksesta. Vaikka puu on uusiutuvaa, tulisi sen tulla vastuullisesti hoidetuista metsistä, jotta tuotanto on kestävää. Lisäksi valmistusprosessin tulisi olla resurssitehokasta ja tapahtua suljetussa kierrossa, jossa niin vettä kuin kemikaaleja voidaan käyttää uudelleen. Lisäksi jätteiden ja kemikaalien jälkikäsittely ja hävitys tulisi olla asianmukaista.

lenzing
Lenzing fibers | Copyright: Lenzing AG

Ympäristöystävällisempiä valintoja

Sillä, mistä viskoosi tulee, on merkitystä. Euroopassa määritelty REACH-asetus säätelee erilaisten haitallisten kemikaalien käyttöä, jonka vuoksi Euroopassa valmistetussa viskoosissa kemikaalien käyttöä säädellään. Valitettavasti materiaalin alkuperä ei kuitenkaan aina tule loppukäyttäjän tietoon.

Mitä kuluttaja voi sitten tehdä, jos ympäristöystävällinen viskoosi (tai sen korvaaja) kiinnostaa? Markkinoilla on joitakin materiaalivaihtoehtoja, joissa valmistusprosessin ympäristöaspektit on pyritty parhaan mukaan ottamaan huomioon. Valitsemalla tuotteita, jotka on valmistettu näillä materiaaleilla, voit omalta osaltasi vaikuttaa. Yksi näistä on LENZING™ ECOVERO™, joka on valmistusprosessissaan ottanut huomioon ympäristövaikutuksia ja pyrkinyt optimoimaan tuotannon, tuottaakseen puhtaampaa viskoosia, jolla on myös EU:n ympäristömerkki.

lyocell

Toinen vaihtoehto on Lyocell, jota myydään usein TENCEL™ tavaramerkin alla. Lyocell vastaa ominaisuuksiltaan viskoosia, mutta sen valmistusmenetelmät ottavat ympäristön paremmin huomioon aina raaka-aineen tuottamisesta valmiiksi materiaaliksi. Kuitu on lisäksi biohajoavaa ja EU:n ympäristömerkillä varustettu.Myös TENCEL™ modaali kannattaa ottaa vaihtoehtona huomioon. Sekin on Lenzing Groupin kehittämänä ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Se valmistetaan pyökkipuusta ja sen ominaisuudet ovat viskoosia vastaavat ja jopa paremmat. Se on joustavampaa ja kestävämpää myös märkänä.

Tässä siis pieni johdanto siihen, mitä on viskoosi. Hyvillä ominaisuuksilla varustettu kuitu, jota käytetään paljon myös sekoitemateriaaleissa. Sen ympäristöystävällisyys ei kuitenkaan aina ole hyvä, mutta teknologia kehittyy ja näin toivottavasti tulevaisuudessa voimme nauttia myös puhtaammasta viskoosista laajasti. Lue lisää erilaisista tekstiilikuiduista täältä!

Ei kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Mielenkiintoiset tyyli-, kauneus- ja lifestylejutut yhdeltä sivustolta.