Kaunis iho ruoalla – 6 vinkkiä!

Kaunis iho ruoalla

Hyvä olo hehkuu myös ulospäin. Ravinnolla on suuri merkitys siihen, miltä iho näyttää ja miten keho ylipäänsä voi. Tässä parhaat vinkit, joilla saat ihosi ja olosi kauniiksi, ruoalla!

1. Muista juoda vettä

Vesi ja ihon kauneus

Kaunista ihoa tavoiteltaessa ensimmäinen ja tärkein asia on muistaa juoda vettä päivittäin, kehoa kuunnellen. Tämän tärkeyttä ei voi korostaa. Ravitsemusneuvottelulautakunta suosittelee juotavan 1-1,5 litraa vettä päivässä, mutta määrä on yksilöllinen. Siihen vaikuttavat esimerkiksi fyysinen aktiivisuutesi ja ilman lämpötila, mutta myös syömäsi ruoka. Vesi auttaa poistamaan kuona-aineita kehosta ja saa ihon kuulaaksi, kun taas nestehukka saa ihon näyttämään kuivalta ja ryppyiseltä. Kokeile aloittaa aamusi heti herättyäsi lasillisella huoneenlämpöistä vettä. Tällä saat kuona-aineet liikkeelle. Juo vettä pitkin päivää, mutta vältä juomista ruokailun aikana, koska tämä saattaa hidastaa aineenvaihduntaa. Kuuntele kuitenkin kehoasi, koska tämäkin on yksilöllistä.


2. Syö värikkäästi

Näin saat kauniin ihon

Värit huokuvat terveellisyyttä ja antioksidanttipitoisuutta. Kun syöt monipuolisesti kasviksia, saat pienellä energiamäärällä sekä tärkeitä ravintoaineita että ravintokuitua. C-vitamiinia ei esimerkiksi saa muualta kuin hedelmistä, marjoista ja vihanneksista, joten pidä huolta, että näitä löytyy ruokavaliostasi. Antioksidantit taistelevat vapaita radikaaleja vastaan ja estävät hapettumisreaktioita.Tällä on vaikutuksensa myös ihoon. On tiedossa, että vapaat radikaalit voivat muun muassa vaurioittaa solukalvojen rakenteita ja tämän välityksellä vapaiden radikaalien arvellaan olevan yhteydessä esimerkiksi vanhenemiseen. Keho muodostaa antioksidantteja myös itse, mutta osa antioksidanteista saadaan ruoasta. Antioksidantteja löytyy paljon C- ja E-vitamiinia sekä beetakaroteenia sisältävästä ravinnosta. C-vitamiinia saat siis hedelmistä, marjoista ja vihanneksista. E-vitamiinia on muun muassa avokadossa, pinaatissa ja parsakaalissa sekä pähkinöissä ja siemenissä. A-vitamiinin esiasteen, beetakaroteenin, hyvä lähde on porkkana. Myös lykopeenia sisältävällä tomaatilla on antioksidanttivaikutus.

3. Vaihda valkoiset viljat täysjyvään

Kaunis iho ruoalla

Täysjyvävalmisteiden puolesta ei voi puhua tarpeeksi hyvää. Valkoisessa jauhossa kuitu, vitamiinit ja kivennäisaineet ovat käsittelyn myötä hävinneet ja jäljelle on jäänyt pelkkää energiaa hiilihydraatteina. Täysjyväviljasta saatava ravintokuitu tehostaa suoliston hyvien bakteerien kasvua ja täysjyvästä saa myös B- ja E-vitamiineja sekä rautaa. Tiesitkö, että C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä? Tästä syystä esimerkiksi puuron kanssa kannattaa nauttia tuoreita marjoja.

4. Syö puhtaasti

Kauneus tulee sisältä

Unohda prosessoidut ruoat ja syö mahdollisimman puhtaasti. Valmis- ja pikaruoat eivät ole hyväksi kehollesi eikä ihollesi. Ne saattavat sisältää yllättävän paljon energiaa ja suolaa ja vain vähän tärkeitä ravintoaineita ja ravintokuitua. Lisäksi, jos olet huolestunut lisäaineista, voit helposti välttää niitä päättämällä itse, kuinka puhtaasti syöt.


5. Vältä sokeria, alkoholia ja turhia rasvoja

Ruokavaliolla kaunis iho

Kaunista ihoa tavoiteltaessa kannattaa muistaa, että sokerilla on ihoa ja kehoa vanhentava vaikutus. Se voi pahentaa aknea ja atooppista ihottumaa. Sokeriin myös voi jäädä helposti koukkuun. Pussillinen irtokarkkeja nostaa verensokerin nopeasti korkealle tasolle, jonka seurauksena haima vapauttaa insuliinia tasoittamaan tilannetta. Insuliini taas ohjaa glukoosin eli sokerin varastoitavaksi rasvaksi rasvakudokseen. Ei kuulosta houkuttelevalta, eihän? Liiallinen sokerin nauttiminen myös aktivoi kehossa glykaatiota eli sokeroitumista, jolla tarkoitetaan sitä, että glukoosi (sokeri) reagoi proteiinien kanssa. Reaktion seurauksena ihon kollageeni saattaa vaurioitua. Kollageeni on juuri se proteiini, joka pitää ihon kauniina, kimmoisana ja nuorekkaana. Joten vältä lisättyä sokeria. Nauti makeina herkkuina marjoja ja hedelmiä ja kokeile makeuttajana esimerkiksi hunajaa. Kehosi ja ihosi kiittävät! Myös liiallinen alkoholinkäyttö ja turha rasva näkyvät iholla, niistä saa ainoastaan paljon ylimääräistä energiaa, muttei lainkaan vitamiineja tai kivennäisaineita. Joten nauti alkoholia kohtuudella ja jätä pizzat ja sipsit vähemmälle.

6. Hyvät rasvahapot – iho kiittää

Iho kauniiksi

Kuiva iho voi olla merkki siitä, että ravinto ei sisällä tarpeeksi rasvahappoja. Ihosolujen solukalvoilla tulee nimittäin olla riittävästi välttämätöntä rasvahappoa, linolihappoa, nesteen pitämiseksi solun sisällä. Jos tätä ei ole riittävästi, seurauksena on se, että vesi pääsee haihtumaan ja iho kuivuu. Pähkinät, mantelit, siemenet ja rasvainen kala, ovat ihanteellisia tyydyttyneiden (eli niiden hyvien) rasvahappojen lähteitä. Yritä lisätä näitä ruokavalioosi. Myös rypsiöljy on erinomainen omega-3 ja omega-6 -rasvahappojen lähde. Rypsiöljyssä omegat 3 ja 6 ovat vieläpä tasapainoisessa suhteessa toisiinsa. Pari ruokalusikallista rypsiöljyä päivässä riittää takaamaan rasvojen tarpeellisen saannin. Käytä esimerkiksi salaatin kastikkeena tai ruoanlaitossa.

Muista!

Kokonaisuus ratkaisee! Mikään yksittäinen ruoka tai ravintoaine ei tee ihmeitä, joten panosta monipuoliseen ja terveelliseen ruokavalioon ja muista myös liikunta ja lepo.

Täältä löydät lisää kauneusaiheisia juttuja.

 

Ei kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Mielenkiintoiset tyyli-, kauneus- ja lifestylejutut yhdeltä sivustolta.