Ihonhoito ja ihotyypit – näin hoidat ihoasi oikein

Iho ja ihotyypit

Miten iho toimii? Miten hoitaa ihoa oikein? Minkälainen on ihotyyppini ja kuinka se vaikuttaa ihosta huolehtimisessa? Misaijlle ihonhoito on tärkeä asia ja tässä tietopakettimme ihonhoidon perusteisiin.

Iho – kuinka se toimii?

Näin hoidat ihoasi

Iho on ihmiskehon suurin elin, se antaa suojaa ympäristöltä ja osallistuu kehon lämmönsäätelyyn.

Ihon rakenne on seuraava:

  • Uloin kerros = orvaskesi eli epidermis
  • Verinahka eli dermis (orvaskeden alla)
  • Ihonalaiskudos eli subkutis (verinahan alla ennen luita ja lihaksia)

Ihon uloin kerros (orvaskesi eli epidermis) on noin paperin paksuinen ja se itsessään sisältää useita kerroksia. Orvaskesi uusiutuu jatkuvasti. Uudet ihosolut muodostuvat alimmassa, tyvisolukerroksessa, josta ne nousevat ihon pintaan, sen ylimpään kerrokseen, marrasketeen. Kuolleet ihosolut hankautuvat tai hilseilevät irti uusien tieltä. Tämä ihon uusiutumisen prosessi kestää kasvojen iholla noin kuukauden, käsissä ja jaloissa kolme tai neljäkin kuukautta. Tämän vuoksi rusketus vaalenee ensin kasvoilta. Ihon uloin kerros suojaa elimistöä juuri auringon säteilyltä. Melanosyytit eli pigmenttiä tuottavat solut sijaitsevat orvaskeden pohjaosissa. Kun iho altistuu auringonvalolle alkaa se puolustaa itseään tuottamalla melaniinia, jottei haitalliset säteet pääsisi syvemmälle ihoon. Kasvojen ihon alueella sijaitsee eniten näitä rusketusta tuottavia soluja.

Uloimman kerroksen alla sijaitsee verinahka eli dermis, joka muodostuu pääosin kollageenista ja elastiinista. Nämä tekevät ihosta lujan ja joustavan. Kollageeni liittyy läheisesti ihon vanhenemiseen.

Ihon syvin kerros (ihonalaiskudos eli subkutis) koostuu sidekudoksesta ja rasvasta. Ihonalaiskudos sijaitsee verinahan ja sen alla olevien luiden tai lihasten välissä muodostaen elimistölle suojaavan ja eristävän kerroksen.

Ihonhoito ja ihotyypit

Ihon kosteutusIhonhoidon kannalta on tärkeä tuntea oma ihonsa, mutta pitää muistaa myös se, että iho muuttuu jatkuvasti. Esimerkiksi kasvojen iho on paksuinta kesällä auringon uv-säteiden paksuntavasta vaikutuksesta johtuen ja ohuinta talvella. Kun tuntee ihonsa, on helpompi hoitaa ihoaan oikein ja kun oma ihotyyppi on tunnistettu, on vaivattomampaa valita oikeat tuotteet ihon hoitamiseksi. Ihonhoidon tärkeimpiä kulmakiviä ovat puhdistus ja kosteutus. Puhdista ihosi siis säännöllisesti, koska tällä ehkäistään ihohuokosten tukkiutuminen. Talirauhasten erittämä tali imee itseensä likaa ja epäpuhtauksia, joten huolellinen puhdistus on kaiken a ja o.

Normaalissa ihossa asiat ovat tasapainossa. Iho ei ole liian kuiva eikä liian rasvainen. Iho on pehmeä tuntuinen, tasainen ja väriltään hyvä. Normaalin ihon ihonhoito on helppoa, koska sille riittää säännöllinen puhdistus ja kosteutus. Herkkä iho voi minkä tahansa ihotyypin ominaisuus. Herkkä iho ärtyy helposti, punoittaa ja näyttää epätasaiselta. Sekä ulkoiset tekijät, kuten ilmasto, ja sisäiset tekijät, kuten stressi, voivat aiheuttaa herkkyyttä. Herkälle iholle löytyy hyviä hoitotuotteita esimerkiksi apteekkituotteiden parista.

Kuiva iho

Kuiva iho kiristää, pahimmillaan hilseilee ja ryppyjä tulee herkimmin. Talia ei erity tarpeeksi, joten ihoa pitää auttaa pysymään pehmeänä ja joustavana. Ihon kautta haihtuu jatkuvasti vettä ja jos ihon alla oleva kudos ei pysty korvaamaan haihtunutta vettä samassa tahdissa, iho kuivuu. Sarveissolukerroksen rakenne on tärkein veden haihtumista säätelevä tekijä. Kuivan ihon syitä voivat olla ulkoiset tekijät, kuten ihon hoitoon liittyvät asiat, vuodenaika ja ilmasto. Kuivan ihon puhdistuksessa tulee panostaa hellävaraisuuteen ja käyttää varsinkin talvella ja ilmastoiduissa tiloissa suojaavia kosteusvoiteita, koska pakkanen ja ilmastointi tunnetusti lisäävät ihon kuivumista. Jos iho joutuu kosketuksiin usein tai pitkäaikaisesti veden kanssa, kuluu pois ihon suojakerros, sarveissolukalvojen väliset rasva-aineet. Myös ihon hankaaminen ja voimakkaat pesuaineet voivat aiheuttaa ihon kuivumista. Sisäisiä tekijöitä kuivaan ihoon ovat ihon perusrakenteeseen liittyvät tekijät, kuten perintötekijät. Ravinnolla, eli veden juonnilla ja välttämättömillä rasvahapoilla on myös suuri vaikutus ihon kosteustasapainoon. Ikääntyminen verenkierron heikkenemisen takia, runsas auringonotto ja tupakointi aiheuttavat myös ihon kuivumista.

Ihonhoito

Kuivalle iholle parhaimpia puhdistustuotteita ovat hellävaraiset maitomaiset puhdistusaineet. Saippuaa ei suositella ikinä ihon puhdistukseen. Saippua on emäksistä ja sen pH on 8, kun taas iho on hieman hapan ja sen pH on 5,5. Saippuaton puhdistusaine, jonka pH on lähellä ihon omaa, ei yleensä kuivata tai kiristä ihoa. Kuivalle iholle tarkoitettujen kosmeettisten tuotteiden rasvat muodostavat iholle kalvon estääkseen kosteuden haihtumisen ihon läpi. Kosteuttavat ainesosat, humektantit, sitovat itseensä vettä ja siten kosteuttavat ihoa.

Rasvoittuva iho

Rasvoittuvan ihon tunnistaa laajentuneista ihohuokosista, epäpuhtauksista ja ihon kiillosta, jotka kaikki aiheutuvat liiallisesta talintuotannosta. Iho on myös rakenteeltaan usein paksu. Suomalaisista noin 30 prosenttia kärsii rasvaisesta ihosta. Syynä rasvaiseen ihoon voi olla stressi tai hormonitoiminnan häiriö, mutta ensisijaisesti siihen on syynä perimä, koska rasvainen iho on periytyvä ominaisuus. Myös ravinnon energiamäärällä voi olla tähän vaikutuksensa. Rasvainenkin iho voi olla pintakuiva.

Puhdistustuotteet rasvoittuvalle iholle poistavat talia ihon pinnalta, mutta eivät kuivata ihoa. Esimerkiksi öljyttömät geelimäiset tuotteet jättävät ihon pintaan rasvattoman tunteet ja sopivat siksi hyvin rasvaiselle (ja seka- ) iholle. Myös puhdistusvoiteet ja puhdistusvaahdot sopivat rasvoittuvalle iholle. Jos haluat käyttää kasvovettä, käytä sellaista, joka ei sisällä alkoholia. Lisäksi myös geelimäiset kosteusvoiteet ovat rasvoittuvalle iholle sopivia.

Sekaiho

Kaikki ihot ovat enemmän tai vähemmän sekaihoja, koska nenän, leuan ja otsan alue (t-alue) on luontaisesti rasvaisempi kuin muu kasvojen iho. Tämä johtuu siitä, että alueella sijaitsee eniten ja myös suurikokoisimmat talirauhaset. Tarvittaessa ihon eri alueille voi käyttää eri tuotteita. Voit siis käyttää esimerkiksi kuivalle ihoalueelle kuivalle iholle suunnattua kosteusvoidetta ja rasvoittuvalle iholle sille suunnattua voidetta.

Muista!

Vaikka ihonhoito, puhdistus ja kosteutus ovatkin tärkeitä asioita, kannattaa muistaa, että ihon kunto ja vointi riippuu paljolti myös elämäntavoista. Mitä syömme, miten nukumme ja kuinka stressaavaa elämää elämme, vaikuttavat olennaisesti siihen, miltä ihomme näyttää. Ruoan vaikutuksesta ihoon voit lukea lisää täällä. Muista: kokonaisvaltainen hyvinvointi on myös osa ihonhoitoa!Ei kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Mielenkiintoiset tyyli-, kauneus- ja lifestylejutut yhdeltä sivustolta.