Gaijin arvostelu | Makumatka Aasiaan

Gaijin arvostelu

Gaijin on Helsingin Bulevardilla sijaitseva, Pohjois-Aasialaiseen ruokaan erikoistunut, fine dining -tason kokemusta tarjoava ravintola. Paikka avasi ovensa vuonna 2011 Tomi Björkin ja Matti Wikbergin toimesta. Ravintolan omilla sivuilla kerrotaan ruoan yhdistelevän perinteisen japanilaisen ja korealaisen keittiön antimia Pohjois-Kiinan makuihin, modernilla tavalla. Misaij kävi testaamassa ja maistelemassa, lue koko Gaijin arvostelu alla.

Gaijin arvostelu

Valitsimme ravintolan erään merkkipäivän juhlimiseen, puhtaasti maineen perusteella. Olimme kuulleet hyvää ja mielenkiinnosta halusimme kokeilla ravintolan tarjontaa. Myös runsas kalatarjonta herätti mielenkiintomme. Odotimme toki ruoan ja paikan olevan maineensa arvoisia, mutta lähdimme makumatkalle avoimin mielin, tietämättä sen suuremmin mitä odottaa. Tämä Gaijin arvostelu on riippumattomasti toteutettu.

Alkudrinkit ja Menu Gaijin

Aloitimme iltamme alkudrinkeillä. Drinkkilistassa oli paljon valinnanvaraa ja vaihtoehdot olivat eksoottisia sekä mielenkiintoisia. Saamamme juomat olivat kauniisti rakennettuja ja maut maukkaita ja raikkaita. Drinkkejä nauttiessa valitsimme ruoaksi yhdeksän ruokalajin Menu Gaijinin (64€/hlö). Koko pöytäseurueelle tuli valita sama menu, mutta jokainen seurueen jäsen sai esittää omat toiveensa omien ruokailutottumustensa mukaan. Seurueessamme oli muun muassa keliaakikko ja ei lihaa syövä henkilö.

alkudrinkit ravintola
Kuva: Mira/Misaij

Illallisen ensimmäinen lautanen oli “Mussel & yuzu-honey”. Yhtenä suupalana nautittava vihersimpukka tarjoiltiin yuzu-hunajakastikkeella, kombusoijalla ja merileväkaviaarilla. Maku oli mielenkiintoinen ja rikas, erittäin hyvä ruokahalun herättäjä.

Seuraavaksi tarjoiltiin “Pork bun”, nimensä mukaisesti possunkylkeä erittäin pehmeän leivän sisällä. Lisukkeena kimchimajoneesia ja pikkelöityä kurkkua. Annos oli maukas ja leipä ihanan ilmavaa, mutta makuelämys ei yltänyt ensimmäinen annoksen erikoisuuteen.

Tämän jälkeen upea “Sashimi tasting”, eli sashimilajitelma, tarjoiluna tuoreiden vihannesten ja merilevän sekä mädin, wasabi-yuzukastikkeen, wakamen ja wasabimajoneesin kanssa. Annos oli hienostunut ja kauniisti rakennettu, sashimi oli selvästi tuoretta ja maut yhdistyivät hienosti.

Kuva: Mira/Misaij

Väliannoksena tarjoiltiin pieni, sormin syötävä “Sashimi prawn, foie & rosted almond Nigiri”. Tiikerirapunigiri tarjoiltiin merilevän välissä ankanmaksan, tryffelin, teriyakiriisin ja mantelilumen kanssa. Pieneen suupalaan mahtui uskomattomattoman reilusti makua.

Helsinki ravintolat
Kuva: Mira/Misaij

Ensimmäinen lämmin pääruoka “Roasted saikyo miso salmon Mt. Fuji” oli Saikyo -misolla marinoitua paistettua lohta, kukkakaalin, tuore-wasabi emulsion ja boniton kera. Lisukkeena tarjoiltiin japanilaista Gohan -riisiä. Maut olivat hyviä ja lohi täydellisesti kypsennetty.

Kuva: Mira/Misaij

Seuraavaksi pöytään tuotiin “Baby back pork ribs” eli possun ribsejä, soija-mirin karamellia ja togarashia. Liha oli mahtavasti maustettua ja irtosi helposti luusta. Sitruunavesi käsien puhdistukseen oli mukava yksityiskohta.

ribsit ravintola
Kuva: Mira/Misaij

Makumatka jatkui “Seared scallop & X.O” annoksella. Paistettua kampasimpukka, tarjoiltiin kauniisti sen omasta kuoresta, harvinaisella kiinalaisella X.O.-kastikkeella, X.O.-majoneesilla, rapealla valkosipulilla ja merileväkaviaarilla. Omaan makuun kampasimpukka ei maistunut, mutta muut pöytäseurueen jäsenet kehuivat vuolaasti.

kampasimpukat
Kuva: Mira/Misaij

“Gaijin tonkatsu party” oli viimeinen pääruuista. Rapeaksi paistettu paneroitu possu käärittiin tacotyylisesti salaatinlehteen, japanilaisten pikkeleiden, Gaijinin kimchin, seesamikasikkeen, chilitahnan ja ruskeavoi-majoneesin kanssa. Possu oli mureaa ja maut yhdistyivät kauniisti, salaatinlehti toimi hienosti täytettävänä kuorena.

Aasialainen ruoka
Kuva: Mira/Misaij

Jälkiruoaksi tarjoiltiin “Pumpkin & liq Hokkaido”, eli inkivääri-mantelikakku ja sen lisukkeena vanilija-kurpitsajäätelöä, paahdettu manteli-maitosuklaa cremeaux, rapeaa fenkolia, lakritsimarenkia ja lakritsi-anglaise. Annos ei ollut kovinkaan makea, mutta päätti ihanan illallisen mahtaviin makuihin.

Kuva: Mira/Misaij

Kokonaiskuva ruoasta

Kokonaisvaltaisena mielikuvana ruoat olivat korkealaatuisia, mutta myös erikoisia, maukkaita ja hienoja makuelämyksiä tarjoavia. Gluteeniton ruokavalio sekä kasvisruokavalio otettiin ravintolassa hienosti huomioon. Yhdeksän ruokalajin illallinen on ruokarajoitteita omaavalle aina hieman haasteellinen ajatus, mutta täällä voi luottaa siihen, että erityis- tai kasvisruokavaliota noudattavat saavat vähintään samantasoisia makuelämyksiä kuin muillekin. Ja tämä kaikki oli tehty asiantuntevalla ja tarkalla oteella. Tästä siis pisteet Gaijinille.

Tarjoilu

Ensivaikutelma ravintolan tarjoilusta oli kiireinen, eikä kovin ihmisläheinen. Muissa saman tason ravintoloissa pöytäämme on yleensä tarjoillut yksi tarjoilija, täällä eri tarjoilijat tulivat useaan otteeseen esittämään samoja kysymyksiä, joita heidän kollegansa oli juuri hetki sitten kysyneet. Tästä syntyi vaikutelma, että heillä olisi kiire saada tilauksemme, eikä tarjoilijoilla selvästi ollut yhteistä kuvaa pöydän tilanteesta. Tuntui myös, kuin ruoat meille esitellyt tarjoilija olisi opetellut lauseet ulkoa jostain ohjeesta, jolloin ulosanti oli hieman robottimaista ja persoonatonta. Alkuillan tarjonnasta ei siis erottunut erityistä innostusta, joka jätti meille hieman liukuhihnamaisen palvelukokemuksen. Illan edetessä palvelu kuitenkin jonkin verran rentoutui, kun asiakasmäärä väheni. Vaikka tämä jätti paremman maun suuhun, uskomme, ettei kiireen tulisi tämän tason ravintolassa näkyä asiakkaille asti milloinkaan.

Miljöö

Ravintola on ensisilmäyksellä yhdistelmä rentoa ja eleganttia. Moderni aasialaisuus näkyy minimalistisessa ja puupainotteisessa sisustuksessa. Hämärä valaistus luo huolettoman ja intiimin vaikutelman. Pöytäseurueessamme oli myös pyörätuolilla liikkuva. Pöytämme oli ravintolan etuosassa, jossa tilaa oli hyvin ja liikkuminen oli esteetöntä. Silmämääräisesti syvemmällä ravintolassa sijaitsevat pöytäpaikat vaikuttivat ahtaammilta.

Gaijin arvostelu – Yhteenveto

Ravintola on hintava, mutta rahalle saa vastinetta. Ruoka on monipuolista, maukasta ja kauniisti esiinpantua. Paikka sopii varmasti niin rentoihin illanviettoihin kuin hienostuneisiin juhlaillallisiin. Yleiskokemus oli hyvä, tosin palvelulta olisi voinut toivoa enemmän. Vaikka palaisimme ravintolaan ruoan takia, ei se välttämättä olisi ensimmäinen valinta seuraavaan fine dining kokemukseen.

Lue myös: Brunssi Dylan Arabianrannassa.

    Hyvää

    Ruoka

    Miljöö

    Huonoa

    Tarjoilu

    2 Kommenttia

    Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

    Mielenkiintoiset tyyli-, kauneus- ja lifestylejutut yhdeltä sivustolta.