Erilaisia Tekstiilikuituja

tekstiilikuitu

Erilaisia tekstiilikuituja on lukuisia. Osa niistä saadaan luonnosta, toiset ovat taas ihmisen luomia. Useimmalle meistä erilaiset kuidut tulevat vastaan esimerkiksi ostettaessa vaatteita tai vaikka verhoiltuja huonekaluja. Kuiduilla on kaikilla erilaisia piirteitä, jotka siten vaikuttavat suoraan siitä valmistettavan tuotteen ominaisuuksiin. Tulen käymään erilaisia tekstiilikuituja ja niiden ominaisuuksia tarkemmin läpi toisissa jutuissa, mutta seuraavassa yleiskatsaus näihin.

Ensimmäinen jako tehdään luonnon- ja tekokuitujen välillä. Luonnonkuidut tulevat nimensä mukaisesti luonnosta; kasveista tai eläimistä. Aikaisemmin on käytetty myös mineraalista saatua kuitua, asbestia, jota ei tietenkään enää ilmeisistä syistä käytetä. Tekokuidut vuorostaan ovat ihmisen vaikutuksella syntyneitä ja nekin jaetaan kahteen alakategoriaan, synteettisiin ja muuntokuituihin.

luonnonkuitu
Photo by 🇸🇮 Janko Ferlič on Unsplash

Kasviperäiset luonnonkuidut

Kasviperäiset kuidut ovat selluloosapitoisia ja niitä saadaan kasvien eri osista. Siemenperäisiä kuituja ovat puuvilla ja kapokki. Kasvin rungosta tai varresta taas saadaan pellavaa, juuttia, hamppua ja ramia. Lehdistä vuorostaan tulee muun muassa sisalia ja manillaa.

Eläinperäiset luonnonkuidut

Eläinperäisistä kuiduista tunnetuin lienee villa. Villaa saadaan erityisesti lampaista, mutta myös vuohista, alpakasta, laamasta ja jopa kamelista. Villasta voit lukea lisää jutusta: Villa täydellinen materiaali talveen. Eläinperäisiä kuituja saadaan myös hyönteisten kutomisista, kuten silkki ja tussah. Lisäksi nilviäisistä saadaan hienoa ja harvinaista merisilkkiä.

tekokuitu
Photo by Deepak Rautela on Unsplash

Synteettiset kuidut

Synteettiset kuidut tuotetaan polymeeristä kemiallisin yhdistein. Valtaosa polymeeristä valmistetaan fossiilisista lähteistä, kuten öljystä. Näitä ovat muun muassa polyesteri-, polyamidi- (nylon), polypropeeni-, akryyli- ja elastaanikuidut. Synteettiset kuidut ovat yleisesti edullisia ja niitä sekoitetaan usein muihin kuituihin antamaan tiettyjä ominaisuuksia.

Muuntokuidut

Muuntokuidut ovat erilaisia tekstiilikuituja verrattuna synteettisiin, toisin kuin synteettiset, nämä valmistetaan uusiutuvista raaka-aineista, kuten puuselluloosasta ja puuvilllalintteristä. Nämä tekokuidut vastaavat ominaisuuksiltaan enemmän luonnonkuituja ja niitä ovat viskoosi, kupro, asetaatti, triasetaatti ja lyocell.

Kuituja on siis lukuisia, joilla jokaisella on omia erityispiirteitään ja käyttötarkoituksiaan. Materiaaliopin ”pieni oppimäärä” on varmasti hyväksi lähes kenelle vaan, joka haluaa tietää, mitä päällensä pukee. Näinpä tulen käsittelemään aihetta vielä tarkemmin tulevissa jutuissa! 😊

Pääkuva: Kuvaaja Brett Sayles palvelusta Pexels

2 Kommenttia

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Mielenkiintoiset tyyli-, kauneus- ja lifestylejutut yhdeltä sivustolta.